En vecka vid Kebnekaise

I början av augusti är det dags för den andra delen av fjällutbildningen, nämligen sommarfjäll uppe i Lappland vid Kebnekaise. Under en vecka vandrar du och dina kamrater från Nikkaluokta till Kebnekaise. Vägen dit är krokig, stenig och på vissa ställen lerigt. Det är slitsamt men i slut- ändan så värt det!

Transporten

Efter 22 timmar på tåg och ytterligare en timme med buss så är det dags att väcka liv i stela muskler. Vandringsryggsäckar, kängor och vattenflaskor är förberedda för kommande vandring. Ljusa, lugna kvällar med fantastiska vyer väntar.

Naturen

Naturen här ute är helt orörd och de mäktiga bergen omsluter oss. Luften är ren och vattnet i jokkarna är iskallt. En och annan ren syns till långt bort i fjärran. Naturen är uppfriskande och långt framför oss ligger målet – Kebnekaise.

Topptur

Att bestiga Kebnekaise kräver fysik, envishet och beslutsamhet. Under förberedelserna fick vi höra att målet inte bara är att ta sig upp till toppen. Då är man nämligen bara halvvägs. När vi står där på Sydtoppen är det magiskt och utsikten helt enkelt makalös. – Vad kan man mer begära av en dag i skolan, säger jag och ler stort, innan det är dags att vandra samma väg tillbaka till vårt fina basläger vid foten av Tuolpagorni.